De 3*-duikopleiding, ook wel bekend als ‘Divemaster’, is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’, wat inhoudt dat je leert hoe je duikers in opleiding kunt helpen door hen te begeleiden en duiktechnieken met hen te oefenen. Daarnaast is er veel aandacht voor het beheersen van een ongeval, mocht dat voorkomen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden.
De 3*-cursus begint met een en kennismakingsavond. Tijdens deze avond krijg je een lijst van activiteiten welke je moet uitvoeren in de loop van de opleiding. Dit omvat o.a. het volgen van de module ‘Redden’, het volgen van een Reanimatie cursus, maar ook een stuk theorie met bijbehorende duiken. Daarnaast zul je actief moeten worden in het begeleiden van onervaren duikers en zul je in verenigingsverband e.e.a moeten organiseren. Uiteraard wordt voor al dit werk ruim de tijd genomen, en wordt deze opleiding in goed overleg afgerond.
Om deze opleiding te kunnen volgen moet je aan de volgende eisen voldoen:
Er is geen minimum eis meer aan het aantal duiken dat je moet hebben voordat je mag beginnen aan de opleiding (hoewel wat ervaring het wel makkelijker maakt).
Er wordt wel geëist dat voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, je in totaal minimaal 60 duiken moet hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.
De opleiding tot 3* sportduiker bestaat uit:
Dit bestaat uit de volgende onderdelen:
Daarnaast zijn er voor de les "dieper" duiken 2 verplichte duiken te doen (geen decompressie duiken).
Tijdens deze cursus wordt er veel zelfstandigheid van de cursist gevraagd en zul je ook zelf het nodige moeten organiseren.
Wanneer je hebt aangetoond dat je zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden voldoende beheerst, ontvang je het felbegeerde 3*-duikbrevet.