p9050034
p9120349
p9050032
p9120297
p9050026
p9050044

Vertrouwenscontactpersoon Hippocampus

Duiken is een sport waarbij de veiligheid heel belangrijk is. Het gaat dan om alle vormen van veiligheid. Denk daarbij niet alleen aan je uitrusting en vaardigheden, maar natuurlijk ook je mentale en lichamelijke veiligheid.

De laatste jaren wordt er via de media steeds meer aandacht besteed aan geweld in de sport. Pesten, agressie, discriminatie en seksuele intimidatie bij sportverenigingen kunnen een grote impact hebben. In dergelijke situaties is het belangrijk te weten dat je terecht kunt bij een vertrouwenscontactpersoon voor hulp en ondersteuning. Mocht je tegen zaken aanlopen waardoor jij je niet prettig voelt bij Hippocampus kun je bij ons terecht. Bijvoorbeeld als je gepest wordt, je buitengesloten voelt of als je je niet veilig voelt in de kleedkamer of rondom het zwembad of op de duikstek. Misschien wil je alleen je verhaal kwijt, maar als je wilt kunnen we ook kijken hoe wij je kunnen ondersteunen bij het nemen van de juiste stappen.

Als vertrouwenscontactpersoon zijn wij, Corine Brouwer en Maikel Stam, er voor alle sporters, ouders van sporters, trainers, leiders, vrijwilligers en bestuur. Kortom iedereen die zich betrokken voelt bij de vereniging van jong tot oud.

Waarom een vertrouwenscontactpersoon?

Binnen de duikvereniging willen wij de zaken zo goed mogelijk op orde hebben en houden. De zorg voor een veilige omgeving en een gezond sportklimaat is daarin essentieel. Vanuit NOC/NSF is er een stappenplan ontwikkeld om sportverenigingen te ondersteunen in het creëren van een sociaal veilige sportomgeving. Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon is hier een onderdeel van.

Wat is een vertrouwenscontactpersoon?

Een VCP is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met (seksuele)intimidatie of ander ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten. En onder ongewenst gedrag verstaan we: bedreiging, (online)pesten, mishandeling, belediging, discriminatie. Maar ook kunnen we het hebben over doping, matchfixing, eetstoornissen, e.d. De VCP is voor iedereen beschikbaar die opmerkingen of vragen heeft over (seksuele) intimidatie of die over een concreet incident een gesprek wil met de vereniging. De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc.

Wat zijn de taken van een VCP?

De VCP wordt geacht te handelen volgens een bepaald protocol. De taken van een VCP zijn:

Eerste aanspreekpunt zijn.

Doorverwijzen.

Preventieactiviteiten.

Wat zijn de contactmogelijkheden?

Spreek een van ons gerust aan we zijn vaak aanwezig op het bad tijdens de trainingen.

Je kan ons ook mailen op noosrepsnewuortrev.[antispam].@osv-hippocampus.nl. Wil je dat we je bellen zet dan je telefoonnummer in de mail, dan probeert een van ons je zo snel mogelijk te bellen

Mocht je graag direct met de officiële instantie willen schakelen, dan kan je de NOC*NSF bereiken op 0900-202 55 90, de afdeling Meldpunt Sport. Hiernaast kan naar WhatsApp op nummer 06-53646928 een tekstbericht verzonden worden, welke op openingstijden Vertrouwenspunt Sport beantwoord zal worden.

Maikel en Corine vertrouwenspersonen

Even voorstellen

Vanuit onze rol als vertrouwenscontactpersonen stellen wij ons graag aan jullie voor. Mijn naam is Corine Brouwer. Ik ben sinds 2007 lid van OSV Hippocampus. Bij onze gezellig vereniging heb ik al mijn duikbrevetten en specialties gehaald. Ook ben ik een tijdje secretaris van het bestuur geweest. Maikel Stam en ik zijn samen de vertrouwenscommissie. Zoals Corine noemde ben ik Maikel. Ik ben lid van de vereniging sedert 2010. Ook ik heb mijn brevet gehaald bij OSV Hippocampus. Naast leren duiken en met veel plezier duiken ben ik ook vuller en lid van de materiaalcommissie.

Je kunt ons benaderen wanneer je iets in vertrouwen wil bespreken over wat er speelt binnen de vereniging. Denk hierbij bijvoorbeeld ongepast of ongewenst gedrag. Spreek ons aan in ‘t zwembad of langs de waterkant. Je kan ons ook mailen: noosrepsnewuortrev.[antispam].@osv-hippocampus.nl.

478
00:22

Zwaar bewolkt en 14° C met windkracht 1