p9050034
p9120349
p9050032
p9120297
p9050026
p9050044

Scubadoe programma

scuba-2Bij het volgen van het Scubadoe programma wordt er goed gekeken naar de wijze van toetsen van de jeugdleden. Voor de snorkelopleidingen en de perslucht diploma’s geldt dat er geen echt examen meer is. Er zijn daarom ook geen exameneisen. Hippocampus en de onderwatersport bond vinden namelijk dat kinderen vooral veel plezier moeten hebben. Het is niet zo belangrijk als ze het duikmasker niet direct helemaal leeg kunnen blazen of dat ze de hoekduik nog niet kunnen doen zonder aan de oppervlakte met de benen te spetteren.

Als een kind niet alle oefeningen volledig beheerst, kan hij of zij toch door naar het volgende niveau. Pas vanaf het derde duikniveau, baan 3 moeten de kinderen de oefeningen goed beheersen.

De zwembad lessen worden meestal afgesloten met een spel element om op een speelse manier af tesluiten.

De Scubadoe Jeugd opleiding bestaat uit drie blokken:

  1. Snorkelen
  2. Duiken
  3. Jeugdspecialisaties

Snorkelen.

De snorkelopleiding bestaat uit drie niveaus: Snorkeldiploma A, B en C.

De kinderen leren op een leuke en speelse manier snorkelen. De opleiding vindt plaats in het zwembad. Voor de snorkelopleiding zijn er zowel praktische theorielessen als praktijklessen. De praktische theorielessen worden in vijf minuten aan de waterkant behandelen. Het gaat daarbij om simpele onderwerpen als duikmasker, snorkel en vinnen.

Duiken.

De opleiding met perslucht bestaat uit vier niveaus en een groot aantal jeugdspecialisaties. De persluchtopleiding sluit aan op de snorkeldiploma’s. De opleiding vindt plaats in het zwembad. De opleiding ‘Duiken’ kent een grote hoeveelheid praktijklessen met allerlei oefeningen in en om het water. Veel oefeningen zijn herkenbaar en komen uit de ‘volwassen’ 1* sportduiker opleiding.scuba-3

De opleiding bestaat uit vier verschillende niveaus:

1. Adembrevet (niveau 1)
2. Bellenbrevet (niveau 2)
3. Timbrevet (niveau 3)
4. ScubaDoe-brevet (niveau 4)

Adembrevet

In dit eerste niveau leren de kinderen de basisbeginselen van het duiken. Ze leren o.a. over duikmasker, snorkel, vinnen, ademautomaat, trimvest, cylinder, meters & computers, buddycheck en uittrimmen. Met deze kennis gaan ze in ons zwembad aan de slag met allerlei leuke oefeningen en opdrachten. In het zwembad leren ze bijvoorbeeld om zelfstandig een uitrusting op te bouwen, om- en af te doen en te demonteren. Ook het klaren van het duikmasker onder water staat op het programma. Dit deel van de opleiding is voornamelijk geschreven voor kinderen in de leeftijd vanaf 10 jaar.

Bellenbrevet

Na het eerste niveau kunnen de kinderen starten met de opleiding Bellenbrevet. In deze opleiding leren ze o.a. van alles over duikpakken, verschillende manieren om te water te gaan en communiceren met gebaren. In het zwembad leren ze om met een buddy te duiken, brengen ze het communiceren onder water in de praktijk en doen ze de uitrusting onder water een keer uit en aan. Ook in deel zijn spellessen verwerkt.  Dit deel is voor kinderen in de leeftijd van 11 en 12 jaar.

scuba-1Trimbrevet

Het derde niveau is voor kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. In het zwembad worden de meeste oefeningen uit de eerste twee niveaus herhaald en wordt een aantal nieuwe oefeningen aangeleerd.

In tegenstelling tot de eerste twee niveaus moeten de kinderen voor het Trimbrevet wél alle oefeningen beheersen. Als de niveaus 1 tot en met 3 doorlopen zijn, krijgen de kinderen namelijk vrijstelling voor alle zwembadlessen van de volwassen 1*-sportduiker opleiding. Zodra ze 14 jaar zijn, kunnen ze direct van start met de 1*-duikopleiding. Ze hoeven echter alleen de theorie- en buitenwaterlessen te volgen. Alle zwembadoefeningen uit de 1*- duikopleiding zitten in de jeugdopleiding verwerkt. Hippocampus verwacht op deze wijze de doorstroom van jeugdleden naar de ‘senioren’-opleidingen eenvoudig en aantrekkelijk te maken.

ScubaDoe-brevet

Als alle drie de niveaus gedaan zijn, kunnen de kinderen verder voor het ScubaDoe- brevet. Dit niveau is te behalen als de kinderen vijf verschillende jeugdspecialisaties gevolgd hebben. Daarvan zijn er twee verplicht: ‘Redden’ en ‘Oriëntatie’. Dit niveau is niet vereist voor de vrijstelling van de zwembadlessen van de volwassen 1* sportduiker opleiding. Hoewel het geven van deze specialisaties erg leuk is, is de ervaring dan er gekozen wordt voor het volgen van de volledige volwassen 1* sportduiker opleiding.

De volgende specialisaties zijn beschikbaar: Archeologie, Diep duiken, Introductieduik, Oriëntatie, Bootduiken, Fotografie, Nachtduiken, Redden, Getijdenwater, Onderwaterhockey, Spel, Computer, IJsduiken, Onderwaterleven/vissen, Vinzwemmen en Buitenwater

478
12:43

Zwaar bewolkt en 23° C met windkracht 3