banner-1
banner-2
banner-3
banner-4
banner-5
banner-6

Vertrouwenscontactpersoon Hippocampus

Duiken is een sport waarbij de veiligheid heel belangrijk is. Het gaat dan om alle vormen van veiligheid. Denk daarbij niet alleen aan je uitrusting en vaardigheden, maar natuurlijk ook je mentale en lichamelijke veiligheid.

De laatste jaren wordt er via de media steeds meer aandacht besteed aan geweld in de sport. Pesten, agressie, discriminatie en seksuele intimidatie bij sportverenigingen kunnen een grote impact hebben. In dergelijke situaties is het belangrijk te weten dat je terecht kunt bij een vertrouwenscontactpersoon voor hulp en ondersteuning. Mocht je tegen zaken aanlopen waardoor jij je niet prettig voelt bij Hippocampus kun je bij ons terecht. Bijvoorbeeld als je gepest wordt, je buitengesloten voelt of als je je niet veilig voelt in de kleedkamer of rondom het zwembad of op de duikstek. Misschien wil je alleen je verhaal kwijt, maar als je wilt kunnen we ook kijken hoe wij je kunnen ondersteunen bij het nemen van de juiste stappen.

Als vertrouwenscontactpersoon zijn wij, Eelko Gerritse en Marije Gimbergh, er voor alle sporters, ouders van sporters, trainers, leiders, vrijwilligers en bestuur. Kortom iedereen die zich betrokken voelt bij de vereniging van jong tot oud.

Waarom een vertrouwenscontactpersoon?

Binnen de duikvereniging willen wij de zaken zo goed mogelijk op orde hebben en houden. De zorg voor een veilige omgeving en een gezond sportklimaat is daarin essentieel. Vanuit NOC/NSF is er een stappenplan ontwikkeld om sportverenigingen te ondersteunen in het creëren van een sociaal veilige sportomgeving. Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon is hier een onderdeel van.

Wat is een vertrouwenscontactpersoon?

Een VCP is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met (seksuele)intimidatie of ander ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten. En onder ongewenst gedrag verstaan we: bedreiging, (online)pesten, mishandeling, belediging, discriminatie. Maar ook kunnen we het hebben over doping, matchfixing, eetstoornissen, e.d. De VCP is voor iedereen beschikbaar die opmerkingen of vragen heeft over (seksuele) intimidatie of die over een concreet incident een gesprek wil met de vereniging. De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc.

Wat zijn de taken van een VCP?

De VCP wordt geacht te handelen volgens een bepaald protocol. De taken van een VCP zijn:

  1. Eerste aanspreekpunt zijn.
  2. Doorverwijzen.
  3. Preventieactiviteiten.

 Wat zijn de contactmogelijkheden?

  • Spreek een van ons gerust aan we zijn vaak aanwezig op het bad tijdens de trainingen.
  • Je kan ons ook mailen op noosrepsnewuortrev.[antispam].@osv-hippocampus.nl. Wil je dat we je bellen zet dan je telefoonnummer in de mail, dan probeert een van ons je zo snel mogelijk te bellen
  • Mocht je graag direct met de officiële instantie willen schakelen, dan kan je de NOC*NSF bereiken op 0900-202 55 90, de afdeling Meldpunt Sport. Hiernaast kan naar WhatsApp op nummer 06-53646928 een tekstbericht verzonden worden, welke op openingstijden Vertrouwenspunt Sport beantwoord zal worden.

Even voorstellen.

Graag willen we meteen even van de gelegenheid gebruik maken om ons voor te stellen.

Mijn naam is Eelko Gerritse, ik ben 47 jaar en woon in Apeldoorn. Ik ben getouwd met Diana Gerritse en heb 2 dochters, Maudia en Imke. Ik werk bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Naast het duiken, ga ik graag kamperen en geniet veel van het buitenleven.

Ik duik sinds 1999, in 2011 heb ik de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon gevolgd in Apeldoorn bij NOC*NSF, in 2016 ben ik Instructeur geworden. Ik vind het heel belangrijk dat de mensen die ik opleid zich veilig voelen zowel boven als onderwater, dit geldt natuurlijk ook voor alle andere leden. vertrouwenspersoon

Mijn naam is Marije Gimbergh, 35 jaar oud en woonachtig in Huissen.  Ik werk in het basisonderwijs als onderwijsassistente. Op school begeleid ik kinderen die extra hulp nodig hebben met bepaalde vakgebieden.  Naast mijn werk ben ik graag buiten, zowel bovenwater als onderwater. Maar vindt het ook heerlijk om lekker te ontspannen met een goed boek of gezellig kletsen met vriendinnen.

In 2004 lid ben ik lid geworden van Hippocampus en inmiddels al een heleboel duik/ervaringen verder.

In 2019 heb ik bij NOC*NSF  de opleiding tot  vertrouwenscontactpersoon gevolgd in Arnhem.  In januari 2020 ben ik met de instructeurs opleiding begonnen binnen Hippocampus

Wij hopen dat jullie ons niet of weinig nodig hebben, maar aarzel echter niet om contact met een van ons op te nemen als je een vraag, probleem of klacht hebt.

Mocht je vragen hebben, of wil je een luisterend oor? Spreek een van ons gerust aan of neem gerust contact met ons op of mail naar noosrepsnewuortrev.[antispam].@osv-hippocampus.nl

478
12 augustus 2022
11:53

Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) en 30° C met windkracht 2